Foreningens historie

Lyngby Kunstforenings historie 

Foreningens historie går mere end 70 år tilbage. Lyngby Kunstforening blev stiftet i 1952 af en kreds af kunstnere i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommunes daværende borgmester, Paul Fenneberg.

Paul Fenneberg var formand for foreningen i 30 år. Gennem sin store interesse for kunst og gode kontakter, fik han arrangeret mange bemærkelsesværdige kunstudstillinger og events i kommunen.

En af de vigtigste var Danmarks allerførste udstilling i 1954 med værker af selveste Pablo Picasso. Fenneberg tog i flere omgange til Paris med det formål at overtale Picasso. Den bedrift er vi stolte af i foreningen.

Paul Fenneberg, der døde i 1982, havde i sit testamente betænkt Lyngby Kunstforening med en fornem
arv.

De følgende ti år var professor, dr. med. Erik Andreasen foreningens karismatiske formand. Ved sin død i 1992 donerede han sin store, private samling af international avantgardekunst fra 50’erne til Glyptoteket. I 2012 fejrede vi Kunstforeningens 60-årsjubilæum, med at udstille hovedparten af disse værker i Sophienholms hovedbygning.

Lyngby Kunstforenings logo

Foreningens mange udstillingssteder

Kunstforeningen har haft mulighed for at arrangere et stort antal årlige udstillinger flere steder samtidigt. Der har været månedlige udstillinger i egne lokaler, udstillinger i  Cobra-rummet forår, sommer og efterår, samt årlige særudstillinger i samarbejde med Sophienholm.

I starten afholdtes de månedlige kunstudstillinger på rådhuset, siden på Lyngby Hovedgade over for kirken. Fra 2005 til december 2018 havde Lyngby Kunstforening udstillingslokaler på Jernbanepladsen 22. Ved årsskiftet 2019 flyttede foreningen til Portnerboligen ved indkørslen til Sophienholm, hvor vi arrangerer 12 årlige udstillinger.

Aktuel samtidskunst

Lyngby Kunstforenings fornemmeste opgave, er at holde fingeren på pulsen ved kontakt med tidens
kunstnere, samt at arrangere udstillinger og andre aktiviteter, der engagerer og giver oplevelser.

Fra 1961 til 2021 arrangererede Lyngby Kunstforening én stor, årlig eksternt kurateret gruppeudstilling – Septemberudstillingen, støttet af fonde og lokale virksomheder. I starten foregik Septemberudstillingen på Rådhuset. I 1970 flyttede Septemberudstillingerne ind i  Sophienholms Hovedbygning, hvor traditionen fortsatte frem til 2021.

I perioden fra 1994 til 2021 har Lyngby Kunstforening også arrangeret hundredvis af udstillinger i Cobra-rummet ved Sophienholm, med især yngre, eksperimenterende kunstnere, som selv har været til stede og taget imod publikum. Fra 2022 har Sophienholms ledelse ønsket fortrinsvis selv at disponere over Cobra-rummet.

Foreningens 70-års jubilæum

I anledning af Lyngby Kunstforenings 70-års jubilæum i 2022 arrangerede foreningen Jubilæumsudstillingen Seelings med elever fra billedhuggerskolerne på Det Kgl. og Det Jyske Kunstakademi.

I Portnerboligen markeredes jubilæet bl.a. med en udstilling af medlemmernes vundne kunstværker ved de årlige generalforsamlinger – en mangfoldig udstilling med præsentation af 40 værker.

Læs mere om Lyngby Kunstforenings historie i Lyngby-Bogen årgang 2002 og 2022, find historierne på wikipedia samt i Lyngby Kunstforenings eget festskrift, udgivet i anledning af 70-års jubilæet – læs om ildsjæle og nøglepersoner, fx om en af Kunstforeningens mange kustoder, der fik Et liv fyldt af kunst.

Lyngby Kunstforening står endvidere bag udgivelser om Cobra-rummet, Arkitekthytten i Bregnerød samt en publikation om den tidligere formand, professor dr. med. – og kunstsamler Erik Andreasen.

Paul Fenneberg, Borgmester og stifter
Foreningens stifter Paul Fenneberg